Care este cel mai dificil și periculos munte de urcat din lume: nu este Everest, deși așa ai crede
Este posibil ca Muntele Everest să fi luat cele mai multe vieți, dar alte vârfuri au rate mai mari de deces.
Se știe că peste 310 de persoane au murit în timp ce încercau să escaladeze Muntele Everest încă din anii 1920. Deși acesta este cel mai mare număr de morți absolut al oricărui munte de pe Pământ, merită luat în considerare faptul că Everestul atrage mult mai mulți alpiniști decât alte vârfuri notorii. Dacă aruncați o privire asupra ratei de mortalitate a expedițiilor, un număr de munți poate fi considerat mult mai mortal.
Statista a analizat date din baza de date Himalayan și Mountain IQ, pentru a construi o imagine a celor mai periculoși munți din lume în ceea ce privește decesul fiecărei expediții. Analiza se concentrează pe așa-numiții „Opt mii”, cei paisprezece munți care se află la peste 8.000 de metri deasupra nivelului mării, toți fiind în lanțurile muntoase Himalaya și Karakoram din Asia.
Cel mai periculos munte nu e Everest
Vârful principal al masivului Annapurna este cel mai mortal dintre toți munții în ceea ce privește ratele de mortalitate, conform funcționării lor. Din 1900, se estimează că 72 de decese au rezultat din 244 de expediții, ceea ce înseamnă că are o rată a mortalității de 29,5%.
Annapurna este situat în provincia Gandaki din nord-centrul Nepalului. Cu o altitudine de 8.091 metri, este doar al zecelea cel mai înalt munte din lume. Cu toate acestea, este notoriu dificil de cucerit. Annapurna a fost escaladat pentru prima dată în 1950 și doar 365 de oameni atinseseră vârful în 2022. Unul dintre motivele principale pentru care este atât de periculos este clima imprevizibilă, care poate face muntele vulnerabil la avalanșe.
Nu departe se află Kangchenjunga, care are o rată a mortalității de 29,1%. Găsit la granița dintre Nepal și India, este al treilea cel mai înalt munte din lume, cu o altitudine de 8.586 metri.
Urmează K2 cu o rată a mortalității de 22,9 la sută. La 8.611 metri, acesta este al doilea cel mai înalt munte de pe Pământ. Deși este puțin mai scurt decât Everest, este mai periculos pentru alpiniști din cauza vremii sale infam de aspre, precum și a riscului de căderi de pietre și avalanșe.
Cu o rată a mortalității de 14,1%, Everestul este al cincilea cel mai mortal munte după această măsură. De asemenea, se pare că faimosul Munte Everest ar putea deveni și mai mortal. Anul 2023 ar putea deveni cel mai mortal an înregistrat pentru cel mai înalt munte din lume, 12 persoane murind în timpul expedițiilor din acest sezon. De asemenea, alți cinci alpinisti sunt dispăruți, presupuși morți.
Un motiv pentru aceasta este creșterea populației care vizitează muntele. Guvernul nepalez a eliberat anul acesta 479 de permise de expediție, cel mai mare număr înregistrat vreodată. În același timp, unii experți cred că schimbările climatice fac vremea mai aspră și mai puțin previzibilă, crescând riscul de incidente fatale.